Spring naar inhoud

Nieuw op Netflix: House of Cards – seizoen 4

house-of-cards-season-4-posterHet moet zowat één van de meest bejubelde reeksen van de afgelopen jaren zijn. House of Cards verdient die lof overigens ook volledig. Een degelijk script, klasbakken van acteurs, een strakke regie en ronduit indrukwekkende decors. Een verademing in een tijdperk waar we vaak geconfronteerd worden met te gemakkelijke televisie. Voor wie het in Keulen hoort donderen: de reeks op Netflix draait rond Francis Underwood, een congreslid die zich wil opwerken tot president van de Verenigde Staten en daarbij niets of niemand ontziet. Hij heeft daarbij geen schrik om elke truc uit het politieke handboek uit te testen. Meer nog: hij herschrijft dat volledige handboek op een indrukwekkende manier.

Zijn vrouw Claire heeft haar man altijd door dik en dun gesteund, maar na de recente gebeurtenissen is er iets gebroken. Het derde seizoen sloot dan ook af met de profetische woorde: ‘I’m leaving you’. Het was al heel snel duidelijk dat ze het méénde.

_DSC7964.NEF

Meteen krijg je dus de meest interessante spanningsboog mogelijk uit de reeks: wat als de vrouw, die aan hem verbonden is als een siamese tweeling, er genoeg van heeft? Is hij sterk genoeg om het alleen aan te kunnen? En is zij sterk genoeg om hem aan te pakken? Maar ook: is die insteek genoeg om een seizoen te dragen? Nee, zo blijkt, en gelukkig maar.

houseofcards_s2_promotionalstills13_1020.0Let me explain: aan de start van het vierde seizoen wordt duidelijk dat Claire meteen een plan in haar hoofd heeft, dat ze haar eigen politieke weg wil bewandelen. Terwijl Francis zijn handen vol heeft met zijn eigen race naar de presidentsverkiezingen, moet hij niet alleen de pers uit hun huwelijksproblemen zien te houden, maar ook haar plannen zien te dwarsbomen, zonder dat zowel zij als de buitenwereld er lucht van krijgt. Maar als het om geld en politieke machtsspelletjes gaat, ligt alles open. Eén ding is zeker: the gloves are off. Of zoals hij het zelf zegt: ‘I will not force you to turn around, but I won’t allow you to become dangerous.’.

Wat kan Claire uit haar mouw schudden? Veel, zo blijkt, maar amper enkele afleveringen ver krijgen we een eerste gamechanger te zien, waardoor het opnieuw alle kanten uit kan. Een tikkeltje voorspelbaar, dat wel. Meteen worden ook enkele spilfiguren uit het verleden naar voren gebracht in plotlijnen, die de ene keer onhandig zijn, de andere keer haast ingenieus. Hoe dan ook: het is oorlog. Op alle fronten.

_DG25917.NEF

Naast nieuwkomer Neve Campbell, duikt ook Joel Kinnaman op, de Zweedse acteur die we kennen van onder meer The Killing en de recente remake van RoboCop. Hij is in de eerste aflevering al heel kort te zien, maar ontpopt zich halfweg het seizoen van een afgelikte gouverneur uit New York tot een geduchte en gewiekste concurrent voor Underwood. Reken hem bij de talrijke personages uit het verleden en de historiek die ze met zich meezeulen en de verhaallijnen komen zo bovendrijven.

2902cul_coverMet datagegevens van burgers, het verbod op wapens en de IS, of IKO genoemd in de reeks, blijven ze brandend actueel. Meer nog, met het sluitstuk spreken ze de kijker letterlijk en figuurlijk aan. Dat zinderend slot werd overigens gefilmd door de Vlaming Jakob Verbrugghen. Jawel, de regisseur van Code 37 en enkele afleveringen van het Britse The Fall mocht de twee finale afleveringen in goede handen leiden. Robin Wright, die de rol van Claire voor haar rekening neemt, was de regisseur van vier afleveringen, nadat ze er eerder al drie verzorgde.

Dit seizoen bulkt opnieuw van de intriges, politieke machtsspelletjes en de meesterlijke manier waarop onderhuidse, seksuele en andere spanningen gecombineerd worden, zelfs in de zijdelingse plotlijnen. Het derde seizoen, dat vaak afgeschilderd werd als de minste uit de reeks, vond ik dankzij de verhaallijn met de Russische president Petrov, net bijzonder boeiend. Dat alle verhaallijnen een extra aanknopingspunt krijgen in dit vierde seizoen is bijzonder boeiend, al is het soms wel wat overkill en krijg je de indruk dat ze sommige personages echt wel bijgesleurd hebben. Niettemin dendert het verhaal aan een rotvaart verder en zijn Kevin Spacey en Robin Wright in bloedvorm. Het einde ontgoochelt allerminst en doet alleen maar goesting krijgen naar meer. Frank Underwood, you did it again!

One thought on “Nieuw op Netflix: House of Cards – seizoen 4 Plaats een reactie

  1. Ik loop een beetje achter… Wij zijn net begonnen met het eerste seizoen, gisteren drie episodes na elkaar gezien en ik denk dat we nog een paar lange spannende avonden tegemoet gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: