Spring naar inhoud

Een avond met… Frank Sinatra

Afgelopen december zou Frank Sinatra 100 jaar zijn geworden. De zanger heeft onbetwistbaar zijn invloed gehad op de muziekindustrie vorige eeuw. Sinatra, zoon van Italiaanse immigranten werd geboren in New Jersey en zou voor een kleine revolutie zorgen in de jaren 40 met zijn populaire muziek. Later werd hij ook acteur en vormde hij het befaamde Rat Pack, met andere kleppers als Dean Martin en Sammy Davis Jr.

Sinatra, ook wel Ol’ Blue Eyes genoemd, stond bekend om zijn eigenwijs karakter, zijn liefde voor mooie vrouwen en ook zijn vermeende banden met de maffia. Nummers als Strangers in the Night, Somethin’ Stupid, New York, New York, Fly me to the Moon en het onnavolgbare My Way zijn nummers die elke generatie kent en vandaag nog steeds tot de verbeelding spreken. Sinatra stierf in 1998.

IMG_20160228_155408In het Capitole in Gent kon je gisterenavond terecht voor The Frank Sinatra Tribute Concert. Georganiseerd door Frank De Bie, die artiestengewijs door het leven gaat als Frank Lee. Hij groeide op met de muziek van Sinatra. Toen de Antwerpenaar de liefde was gevolgd naar Nederland, bleef hij er plakken. Hij had altijd gezongen, stond een tijd met Bobbejaan Schoepen op het podium, maar dat stierf een stille dood. Tot hij een kleine twee jaar geleden ruzie had met zijn dochter. Hij verweet haar dat ze meer uit haar talent moest halen, waarna ze de bal had teruggekaatst. Hij schreef zich in voor Belgium’s Got Talent, kon toen zelfs jurylid Rob Van Oudenhoven tot tranen toe bewegen en schopte het zelfs tot de finale.

IMG_20160228_154836Hij won wel niet, maar had wel de juiste contacten gelegd en met de honderdste verjaardag van Sinatra in het vooruitzicht, zette hij een show op poten, waarmee door België en Nederland wordt getoerd. Hij sprak een andere Frank aan (what’s in a name, alweer), een voormalig fotograaf en DJ die al jaren Sinatra zingt en wiens stem griezelig dicht bij Sinatra zelf komt. Deze topper, Frank in Person, werd aangevuld met de Nederlandse Flore Wittenberg, die in de huid kroop van Nancy Sinatra. In dezelfde stad vond Frank overigens ook pianiste Diana Huismans. Orkestgewijs kon hij op de Yentl Big Band uit Zonhoven rekenen, dat al bijna 30 jaar ervaring heeft in het genre van soul en swing.

Frank Lee legde de voorgeschiedenis kort uit in het voorwoord. In het eerste deel zouden zijn vrienden, als in The Rat Pack, aan bod komen. En in het tweede deel stond Sinatra zelf centraal.

IMG_20160228_154021

Hij had wel beter vermeld dat Sinatra vertolkt wordt door die andere Frank, want in mijn omgeving hoorde ik veel mensen zich afvragen of dit nu diezelfde mens was van in de advertentie en of dat wel geen heel oud beeld was geweest. Kan zingen, die Frank Lee, daar niet van, maar het zorgde niet bepaald voor een opener van jewelste. Zeker als je achteraf bedenkt wat ze nog in petto hadden. Frank zal het niet graag horen, maar ik had meer dat gevoel van een zanger die vooral perfect paste op een cruiseschip. Gelukkig bleek Flore, eerst nog wat onwennig, over een klok van een stem te beschikken. Sandy Kandau bracht een nummer van Liza Minelli, maar zou jammer genoeg pas heel kort in de slotact terugkeren.

IMG_20160228_154653Het publiek werd verrast op Yannick Bovy, aangekondigd als de Vlaamse Michael Bublé en van het soort degelijke zangers dat jammer genoeg te vaak veroordeeld wordt tot optredens in rusthuizen of pensenkermissen, maar van wie dit genre op het lijf geschreven is. Krachtige stem en prima performance. Ivann, bekend van enkele tv-passages, volgde maar kon Yannick niet bepaald overtreffen. Geen idee waarom de organisator dergelijke talenten niet Rat Pack-gewijs had samengezet. De verkapte optredens haalden de schwung eruit, die Frank in Person in het tweede deel wel vond. Speelde eerst zijn rolletje en werd nadien steeds meer zichzelf, letterlijk en figuurlijk. Hij haalde nog een vriend op het podium, rookte een halve sigaret en nipte af en toe van zijn whisky. Zelden iemand gezien van wie de stemkleur het origineel zo dicht benadert. Authenticiteit, daar houden de mensen van, zeker in zo’n mooie zaal als het Capitole. Maar net daarin lag ook mijn grootste ergernis. Je hebt een dijk van een zanger, een sterk orkest achter je en enkele gasten die allerminst hoeven onder te doen en je zet die op een kaal podium met een afgrijselijk groot wit doek op de achtergrond, met een rode spot op.

IMG_20160228_154158Hang twee grote lusters boven het podium of doeken met lichten die een sterrenhemel ensceneren en toon op dat scherm foto’s van New York uit de tijd van toen. Rol een rode loper uit en vervang in godsnaam die plastieken kruk, dat ziet er niet uit. Of werk met zo’n rookgordijn dat tegen de grond blijft hangen. Nee, als je met zo’n affiche kan uitpakken, moet de omkadering en de sfeerzetting ook top zitten. Cliché? Misschien. Maar dit vráágt om zoiets. Er is een publiek voor, absoluut, zelfs iemand van mijn generatie (jonge dertigers) kan hier van genieten. Frank in Person ziet er een man uit die in zijn optredens nooit compromissen maakt om wie hij is en dat zou hij eigenlijk ook niet mogen doen voor alles errond. Gelukkig is zijn stem absoluut het horen waard. Frank Lee heeft een tijdloos product in zijn handen, waar hij gerust nog enkele jaren verder op kan borduren, maar dan moet er werk gemaakt worden van een sterke setting. Niettemin, zeker voor de fans van het genre, de moeite waard.

IMG_20160228_154459Op zondag 6 maart vindt het concert nog eens plaats in het Ethias Theater in Hasselt en op donderdag 31 maart vult hij de Stadsschouwburg in Antwerpen. Info en tickets vind je via deze link.
Wie geen kaarten meer kan bemachtigen, kan op donderdag 28 april terecht in het Kursaal in Oostende, waar Stephen Triffitt de wervelende show Frankly Sinatra brengt. Ook hij heeft een hele weg afgelegd, sinds hij als verkoper in een dronken bui het nummer zong in een karaokebar… Tickets en info hierzo.

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: