Spring naar inhoud

Een ode aan Theoria

12748344_236016173398140_1135130347_nZoals zoveel gelijkaardige zaken had ik er nog nooit van gehoord, tot TFTC ze ergens online vermeldde. Boekhandel Theoria stond al een tijdje op mijn te-bezoeken-lijstje en toen ik er vorige week moest zijn voor een interview, was ik meteen verkocht. Nog geen twee dagen later sleurde ik er mijn madam naartoe.

Theoria, vlakbij de markt van Kortrijk, bestaat al bijna 50 jaar en wordt sinds 2011 gerund door een koppel uit Bellegem, echte boekenwurmen overigens. Hun motto is: ‘Een boek dat we niet kunnen vinden, moet nog geschreven worden.’ Zij bliezen het stof van de boekhandel en bouwden het uit tot een plek waar je met gemak uren kan rondsnuisteren.

12724818_532410410268521_412641228_nZe hebben recente boeken, ja, maar ook van die verborgen pareltjes die je simpelweg moet ontdekken. Ze geven graag tips met aparte bladlezers die het boek omhullen, met een uitleg waarom het boek zo’n aanrader is. Geen afgelikt promopraatje, maar een oprechte tip. Met Theoria heeft het koppel ook een ontmoetingsplaats uitgebouwd. Met auteurs in de eerste plaats, maar ook met andere boekenfanaten.

Want waar je in klassieke boekenwinkels alleen maar rekken ziet, vind je hier overal zetels, waar je rustig in een boek kan bladeren. Op de tweede verdieping vind je zelfs
twee grote exemplaren, waar je je schaamteloos kan in nestelen. Anderhalf jaar nadat de zaak werd overgenomen, werd de ruimte bij de buren ingepalmd en op een schitterende manier ingevuld. Met een plafondhoge kast mikten ze onder de naam Komma in de Lucht oorspronkelijk op strips, maar al snel kwam daar een heuse vinyl-afdeling bij én een exporuimte. 12728564_815715245218714_574409131_nOm het helemaal af te maken, installeerden ze een toonbank, waar je naast vers fruitsap ook dito koffie vindt. Voor de snoepfanaten is er zelfs taart. En Tommie, de huiskat, zorgt voor extra familiale sfeer.

Op een regenachtige middag daar binnenvallen, wat boeken kopen of lezen om daarna je veroveringen nog eens verder uit te pluizen met een kop dampende koffie… In grootsteden en zeker in de VS is het de normaalste zaak van de wereld, maar als je in een boerengat woont, is dat lang niet vanzelfsprekend. Elk dorp of stad mag van mij een Theoria hebben, liever vandaag dan morgen.

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: