Spring naar inhoud

Tijd voor nieuwe ambities, Vijf

“Het is simpel: we kunnen ons dat niet meer permitteren.” Tot die conclusie kwam iemand bij Vijf onlangs tijdens de persvoorstelling van ‘Temptation Island’. “Uitlachtelevisie is niet meer van deze tijd.” Het was opmerkelijk hoe de zender zich in zijn communicatie in alle bochten wrong om het programma toch maar verkocht te krijgen als relatietest. “Maar echt, hé!” Zucht.

Ik wil niet zomaar Temptation-bashen, want ik kijk ook. Niet alleen om me te verkneukelen, maar wel om me te verwonderen over de oppervlakkigheid die er geëtaleerd wordt. En om ermee te lachen, dat ook, ja. Want hoe kan je eigenlijk in godsnaam met een uitgestreken gezicht zeggen dat je je vrouw trouw wil blijven als je na de bodem van je glas en een reeks weinig verhulde borsten te hebben gezien, meteen alles in twijfel trekt? Ergens moet er toch een moment komen dat ze allemaal beseffen dat er iets niet goed zit en dat ze maar beter éérst de stekker uit hun relatie trekken vooraleer ze de horizontale mambo dansen met een wildvreemde.

temptationisland_teaser_2

Vijf is een vrouwenzender en daar zijn ze trots op. Maar – of ik nu recht heb van spreken als man of niet – eigenlijk zouden ze zich vooral moeten schamen. Mijn vrouw houdt ook van een romantische nobrainerfilm op tijd en stond, of de traditionele doktersserie, maar wat programmeren ze nu vóór ‘Temptation’? ‘Pink Ambition’. Ik heb er mij ook aan gewaagd. Hashtag alles voor de job. ‘Pink Ambition’ toont enkele (ik krijg het amper getypt) ‘IT-girls die alles volgen wat hip en happening is’. Allemaal kirren ze dat ze helemaal geen Barbies zijn, maar een dag zonder smartphone? Stér-ven! Hashtag first world problems.

In tijden waar vrouwen bepoteld worden op openbare plaatsen op oudejaar, in radiostudio’s of in donkere steegjes door mannen die die term niet eens waard zijn, vindt Vijf het nodig om het beeld van de vrouw te houden op dit soort van lege dozen. Ambitieus, dat zijn ze wel, de fashionista’s die een auto krijgen van de papa of verleidsters die net die ene in hun bed willen krijgen op dat blotetetteneiland.

“Maar, maar…” horen we ze al pruttelen bij Vijf. “Binnenkort zetten we met een nieuw programma vrouwen in de kijker die gestalkt worden! Slachtoffers!” Vrouwen, die door mannen aangezien worden als leeghoofdige objecten. Fuck you, Vijf. Begin zélf eens met dat imago niet langer in stand te houden. Want dat soort televisie… dat is pas niet meer van deze tijd. Hashtag get your shit together.

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: