Spring naar inhoud

Beauty wordt ‘big’ business

si_swimsuit3Het Amerikaanse sportmagazine Sports Illustrated mag gerust een icoon genoemd worden. Hun jaarlijkse badpakkenspecial blijft met voorsprong hun best verkopende nummer. Het magazine, dat al sinds de jaren 60 bestaat en oorspronkelijk ontstond om de ‘sportleegte’ in de winterperiode te vullen, zorgde er mee voor dat de bikini gemeengoed werd en dat sommige modellencarrières definitief gelanceerd werden. De bekendmaking van de show gaat zelfs gepaard met een heus televisieprogramma. En ja, de vrouw staat centraal, maar het is allesbehalve goedkoop gebracht, al spreken de exotische locaties wel tot de verbeelding natuurlijk. Maar toch is het nog altijd bloot genoeg om af en toe voor controverse te zorgen in het puriteinse Amerika. Wie dat wil kan overigens de editie overslaan en zijn abonnement met een week verlengd zien. Go figure.

38

Voor het eerst in zijn geschiedenis worden er dit jaar drie covers gelanceerd. Rond eentje was al veel te doen, want worstelaarster Ronda Rousey (die ook in films als The Expendables 3 en Furious 7 te zien was) werd al door paparazzi opgemerkt tijdens een fotoshoot met enkel bodypaint. Voor de ‘doorsnee’ lezer werd Hailey Clauson aangesproken, een klassiek jong blond model. Opvallend is dat er voor het eerst ook een zogeheten plussize model te zien is. Volgens de makers omdat er op schoonheid geen gewicht of andere waarden staan, meer nog: ze is een ‘vrouwelijk meesterwerk waar je gewoon naar moét kijken’. De naam Rubens lieten ze gelukkig niet vallen. Knappe vrouwen moeten niet mager zijn, kijk maar naar Sara Ramirez.

Wie is Ashley Graham?

Ashley-Graham-Model01

Ashley is een late twintiger, die als 12-jarige werd ‘ontdekt’ in het winkelcentrum en niet veel later een modellencontract tekende. Als een van de eerste plussize modellen kon ze zich in de markt zetten en werd ze gevraagd voor de cover van verschillende modebladen. In 2010 deed ze mee in een spotje voor Lane Bryant, een kledingmerk dat mikt op iets volumineuzerere vrouwen. Haar passage in lingerie werd geweigerd op verschillende zenders, wat voor flink wat verontwaardiging zorgde. Dat leverde haar allesbehalve minder werk op, integendeel. Sindsdien gaat het alleen maar in stijgende lijn.

maxresdefault (4)

Het is een opvallende trend de laatste jaren. In de New York Fashion Week van 2013 waagde een designer zich aan een volledige lijn voor mensen met een maatje meer. Vooral online wordt er steeds meer geschreeuwd om ‘echte’ vrouwen meer in het mediabeeld te zien verschijnen, maar de modewereld gaat voorlopig nog niet helemaal overstag. Ook de magazines wagen zich er slechts zelden aan, uit schrik dat er lezers zullen afhaken. En we leven niet bepaald in een tijd waar kranten en magazines zich veel risico’s kunnen permitteren.

ashley-graham-lead-xlargeNochtans is kledij voor een maatje meer (no pun intended) big business. In Groot-Brittannië werd er vorig jaar 7,7 miljard euro gespendeerd aan dergelijke kledij. In de VS is dat met 17,5 miljard meer dan het dubbele. Ironisch genoeg gebeurt het merendeel online, want de meeste modellen blijven (graat)mager en ook de winkelrekken etaleren eerder kleinere maatjes. Volgens hen blijkt het uit marketingonderzoeken dat het niet ‘cool’ genoeg is om daarin verder te gaan. Maar eigenlijk mogen runways ook verwaarloosd worden: actrices als Melissa McCarthy en Rebel Wilson of zangeressen als Beth Ditto,  dragen veel meer bij aan dat realistische beeld dan catwalkmodellen, alleen door hun hoge visibiliteit.

Daarom denken veel marketeers er nu aan om niet zozeer te blijven hakken op die moeilijke markt, maar een compleet nieuwe richting uit te gaan. In plaats van de klassieke modewereld proberen te overtuigen om meer plussize modellen op de catwalk te toveren, kiezen ze voor meer eigen labels en shows.

De cover met Ashley Graham mag dus niet onderschat worden, wat het beeld van plussize modellen betreft, maar er is nog een lange weg te gaan. Trouwens: met de cover heeft ze een primeur beet, al stond de Australische Robyn Lawley vorig jaar wel al binnenin. Niettemin is dit een goeie stap in de juiste richting.

Categorieën

Uncategorized

One thought on “Beauty wordt ‘big’ business Plaats een reactie

  1. Grote fan van die madam. Nu nog eens overwaaien naar Belgische grond, want zo moeilijk om hier vrouwelijke niet patatzak mode te vinden voor dat maatje meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: