Spring naar inhoud

Verrassing van dit voorjaar: Deadpool

Sinds woensdag kan je in de bioscoop gaan kijken naar Deadpool. Van de ontstaansgeschiedenis tot het succes, alles aan de film lijkt anti-Hollywood. En dat blijkt te werken.

f9a6569ceb2975585e29eecf166a3a17Wie is Deadpool?
Deadpool is een superheld (al vindt hij zelf van niet) en het alter ego van Wade Wilson. Sinds een uit de hand gelopen experiment is hij een onsterfelijke mutant geworden. Bovendien is zijn persoonlijkheid er alleen maar vuilbekkender, sadistisch én sarcastisch op geworden. In de film wordt hij vertolkt door Ryan Reynolds.

Waarom deze film?
De ontstaansgeschiedenis is best wel boeiend. Marvel heeft een breed arsenaal aan helden als Captain America, Hulk, Iron Man, de X-Men en Spider-Man. De filmrechten voor die twee laatste werden net als die van Fantastic Four verkocht aan andere studio’s. Terwijl Marvel met hun overgebleven superhelden een sterke franchise uitbouwden, had Fox een topper beet met X-Men. Ook Spider-Man scoorde geweldig, maar de remake werd niet goed ontvangen. De reboot van The Fantastic Four flopte vorig jaar afschuwelijk en werd al evenzeer genadeloos de grond ingeboord.

Marvel heeft de rechten van Spider-Man teruggehaald, want een nieuwe reboot voor dezelfde studio zou bijzonder ongeloofwaardig geweest zijn. Als de geruchten kloppen, laat Marvel hem voor het eerst zien in Captain America 3, waardoor hij de aansluiting kan vinden met The Avengers. Voor de rechten van Fantastic Four zou Marvel waarschijnlijk niet eens zo zwaar moeten onderhandelen, maar de X-Men is andere koek. De franchise brengt flink wat geld op en wordt ook geapprecieerd bij critici en publiek.

Terwijl Marvel zich klaarstoomt om de nieuwe generatie het te laten overnemen, zoeken ze bij Fox ook naar jongere alternatieven voor de X-Men. Zo komen ze uit bij de X-Force, de gewelddadigere generatie nieuwe mutanten. Eén daarvan is Deadpool. Hem zagen we voor het eerst in de lauw onthaalde spin-off van X-Men, dat zich nochtans focuste op het populairste personage: Wolverine. Die werd toen vertolkt door Ryan Reynolds.

maxresdefault (3)

Maar waarom een eigen film?
Marvel wilde de film al 15 jaar geleden maken, maar toen de rechten bij Fox belanden, concentreerden die laatste zich vooral op de X-Men. Disney kocht Marvel over, waardoor de superhelden ‘braver’ werden (lees: gezinsvriendelijker). Als Fox de rechten niet had over het personage, zou deze film waarschijnlijk nooit in die hoedanigheid gemaakt zijn. Ryan Reynolds bleek grote fan van het project en liet het niet los. Hij draaide in 2012 enkele scènes, die ‘toevallig’ online lekte. Die werden zo positief onthaal, dat de productie een versnelling hoger schakelde en de ultieme anti-held creëerde.

Is de film gelinkt aan X-Men dan?
Fox paste dezelfde truc toe als Marvel bij Guardians of the Galaxy. De film was verhaaltechnisch een groot risico, dus waren de links naar de ‘grote’ franchise miniem. In Deadpool komt de school in beeld en twee onbekende X-Men.

Waarom spreekt Deadpool tot de verbeelding?
Omdat hij helemaal anders is dan de klassieke superheld, vooral omdat hij met de regelmaat van de klok de fourth wall doorbreekt en de kijker aanspreekt. De knipogen naar de X-Menfilms zijn niet eens subtiel. Hugh Jackman te kakken zetten bijvoorbeeld of als hij dreigt meegenomen te worden naar het hoofdkwartier van de X-Men: “To the professor? Which one? McAvoy or Stewart? It gets confusing sometimes.” Of in de post-creditsscène: “What did you expect? Samuel L. Jackson with an eyepatch?”

deadpool-gallery-03-gallery-image (1)

En face it: wie onsterfelijk is en over een ongewone skillset beschikt, zal die niet alleen gebruiken om handtassendieven te pakken. Deadpool is een gigantisch grote fuck you naar de superheldenfranchise, aan allebei de kanten. Het vergroot de subtiele humor waar Marvel op teert en staat haaks op de duistere kant waarin DC Comics met Superman en Batman zich wentelt. Dat is ongetwijfeld de reden waarom de film al meteen van in het openingsweekend potten breekt, bij ons én in de VS.

En de film zelf?
Tjokvol no-nonsense, zinspelingen, knipogen, humor, actie en geweld. Bizar bij momenten, maar wie het over zich heen laat komen zonder het te serieus te nemen, gaat hier best van genieten. Ryan Reynolds is duidelijk in vorm, tilt het duidelijker naar een hoger ander niveau en hint in de post-creditsscène ook nog naar Cable in Deadpool 2. Als Deadpool blijft scoren, dan zal er ongetwijfeld vaart gestoken worden achter het project X-Force, waar Cable (de zoon van Cyclops, de mutant die zijn laserogen verbergt onder een rode zonnebril) en Deadpool deel zullen van uitmaken.

Ondanks de warrige flashbacks zit de film knap ineen. Het enige waar ik me aan stoorde, was het publiek in de zaal zelf. Zich een breuk lachen als Ajax gelinkt wordt aan het schoonmaakmiddel, maar de verfijnde humor (“Please don’t put me in a green suit”) ontgaat hen volledig. Binnen het serieuze gamma van de superheldenfilms is dit een geslaagde afwisseling!

En de trailer?
Hierzo:

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: