Spring naar inhoud

Facade (3): de Instagram-foto

Ook Instagram is een veelgebruikt instrument om de facade hoog te houden. Ik beken: sommige foto’s zijn bij mij ook verre van spontaan en zijn soms in scène gezet, al vind ik dat nogal zwaarwichtig klinken. Er is geen enkele lach of ander sentiment geforceerd met de intentie om me anders voor te doen dan ik ben.

Een tijdje geleden vond ik via Instagram iemand die geschikt was om op te draven in een lifestyle-reportage voor onze krant. Hele knappe feed en haar gezinsleven, in een centrumstad, twee kinderen, bakfiets, had een belachelijk hoog Pinterestgehalte. Ik kende de vrouw eerder al, mail ze regelmatig, maar het duurde even voor ik doorhad dat zij diegene was die achter dat profiel schuilde. Een hele lieve en warme vrouw, overigens.

photo-634069_1920

Ook haar thuis was een aangename verrassing. Vreemd hoe je zaken herkent, die vooral kent vanop een smartphonescherm. Er heerste in een paar hoeken een gezellig rommeltje. Dat komt op haar profiel vaak voor in combinatie met kinderen en ook nu stoorde het allerminst. Noem het gerust charmant.

Maar er vielen mij een aantal zaken op:

Ze had een heel mooi huis, maar ook zij orchestreert vaak foto’s, denk ik. Tenzij het huis erg toevallig die dag wat rommeliger bij lag. Een trui die in de weg ligt, een stoel die niet meteen in het kader past… Het moet weg voor een leuke foto.

Ik merkte op dat ze steeds dezelfde filter leek te gebruiken. Ik heb geen iPhone, maar ze haalde haar foto’s door minstens twee fotobewerkingsprogramma’s en nog eentje extra die de belichting regelt vooraleer ze die op het net gooit.

instagram-1007070_1920

Ze verzamelt enkele leuke zaken, die vaak aan bod komen op de foto’s. Pikt ze mee uit kringwinkels of vindt ze op rommelmarkten. Dat doet ze iets té veel, vertrouwde ze me toe. En (waarschijnlijk omdat ik ze al een tijdje werkgewijs ken) toen toonde ze me de garage en de bijhorende rommelruimte. Je kon er je twee benen breken nog voor je er een stap zette. Zoveel materiaal en zo verspreid overal… Als je daarvan een foto had genomen, dan hadden haar volgers het in geen honderd jaar geloofd dat dit dezelfde vrouw is.

Een beeld vertelt vaak een verhaal op zich. Een verhaal dat we maken in ons eigen hoofd, zonder de nuances te kennen. Maar als de grote lijnen al ‘onbetrouwbaar’ zijn, dan is die nuance dat absoluut. Telkens als ik een afgelikte account zie passeren, met bijvoorbeeld prachtig gedekte tafels en heerlijk uitziende gerechten, dan beeld ik me in dat het achter de schermen lijkt alsof de keuken verzuipt in de afwas of dat alle rommel in de woonkamer werd gepropt om pas weer te verschuiven als daar een foto genomen moet worden…

Categorieën

Uncategorized

4 gedachten over “Facade (3): de Instagram-foto Plaats een reactie

  1. oh ja, daar zondigen we allemaal wel in denk ik. Zo heeft mijn zoontje ooievaarsbeetjes tussen zijn ogen en als mijn echtgenoot een foto post van hem waar die plekjes extra duidelijk worden (sommige filters benadrukken dat en dan ziet het er op foto veel donkerder uit dan irl) dan denk ik “oei, dat zie je echt wel heel goed op die foto” en dan voel ik me tegelijkertijd schuldig omdat ik dat denk. Wat social media eigenlijk allemaal met je kan doen hé. flippinge

      • ja, veel mensen kennen dat niet. Ik schrok niet meteen toen ik het zag bij de geboorte, ik had er als baby blijkbaar zelf. We moeten het tijd geven en dan zou het vanzelf weggaan al zie ik nu nog weinig verandering. Ik ben het gewoon eigenlijk, maar soms vragen de mensen wel eens “of hij uitslag heeft” 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: