Spring naar inhoud

Nieuw op tv: de nieuwe X-Files

Xfiles_KeyArt_A17_FNL_F1_hires2De remake- en sequelkoorts verplaatst zich steeds meer van Hollywood naar de televisiestudio’s. Na recent nog 24 en binnenkort onder meer Fuller House, Prison Break en Twin Peaks, mocht ook de iconische serie uit de nineties terugkeren. The X-Files draaide rond Fox Mulder, een getalenteerde profiler, die sterk geloofde in het bovennatuurlijke. Hij onderzocht onverklaarbare gevallen en terloops ook de vermeende ontvoering van zijn zus door aliens. Zijn onderzoeken voerde hij uit met Dana Scully, een vrouw van de wetenschap én scepsis. De reeks werd meteen een hit, kreeg de stempel van cult en overleefde negen seizoenen en twee films. Er was een tijdlang sprake van een derde film, maar de gesprekken resulteerden uiteindelijk in een miniserie van zes afleveringen. Een pure PR-zet van Fox, dat met de revival van 24 ook al beloond werd met hoge kijkcijfers.

De eerste aflevering werd zondagavond uitgezonden en opent met Mulder die kort terugblikt op de X-Files en zijn zoektocht naar de waarheid. De obsessie is duidelijk gebleven. Of zoals hij het zelf zegt:

“Now people laugh and only Roswell is remembered. But we must ask ourselves: are they really a hoax, are we truly alone or are we being lied to?”

Ironisch genoeg gaat het verhaal van start met het befaamde incident in New Mexico in 1947, waarbij een UFO crasht en onderzocht wordt door militairen. Daarna zien we hoe Scully vandaag werkt als assistente in een ziekenhuis waar kinderen met een aangeboren afwijking behandeld worden. Zij is de enige die in contact kan komen met Mulder en wordt dan ook gevraagd door Walter Skinner, haar vorige baas en assistent-directeur van het FBI, om een ontmoeting te regelen met Lulter en een zekere Tad O’Malley. Op het eerste zicht is O’Malley de zoveelste mediafiguur die samenzweringstheorieën gebruikt om zijn politieke ambities waar te maken en daar en passant nog een flinke som aan te verdienen. Mulder raakt geïntrigeerd, terwijl O’Malley vooral zijn charmes gebruikt om Scully te imponeren.

scully-mulder-x-files-finale

Daarbij tovert O’Malley een opmerkelijk figuur uit de hoed, waarbij geen enkele populaire internettheorie niét de revue passeert. Het duurt niet lang vooraleer alles weer in de klassieke plooi valt: Mulder dreigt zichzelf te verliezen door alles wat hij wist overboord te gooien voor een ‘nieuwe allesomvattende theorie’, strooit de ‘Truth is out there’ lustig in het rond terwijl Scully het allemaal aanschouwt alsof hij ontspoort. Gooi daarbij nog wat vreemde overheidsbeslissingen en de terugkeer van een oude bekende en BAM, de interesse is weer helemaal terug. Al oogt het geheel wat voorspelbaar en braafjes. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat we veel diepgang moeten verwachten, maar het gaat ook maar om zes afleveringen, dus…

x-files-2016-yet-another-real-photo-from-this-goddamn-show

David Duchovny en Gillian Anderson lijken, 14 jaar na de laatste aflevering, amper ouder geworden en de chemistry tussen hen is nog steeds springlevend. Nieuwkomer O’Malley wordt vertolkt door Joel McHale, die we kennen van Community en wat bijrollen in films als Spider-Man 2. Sveta (Annet Mahendru) zagen we eerder al in The Americans. Agent Miller wordt gespeeld door Robbie Amell, die Deathstorm speelt in The Flash. Niet meteen spin-offmateriaal, maar dat hoeft ook niet. De hoofdcast, de begingeneriek, de spanning, de sfeer. The X-Files zijn duidelijk terug, hoera! Nu duimen dat het bij zes goeie afleveringen blijft en dat het niet de reeks te veel wordt. I want to believe!

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: