Spring naar inhoud

De verrijzenis van Soda

6a0133f3c0e2ec970b013486e30317970c-500piStripfans hoeven we ongetwijfeld David Solomon niet meer voor te stellen. Voor de rest: ga snel de eerste twaalf delen van Soda in huis halen, want nummer dertien is er (al eventjes). En zoals het getal doet vermoeden, liep de realisatie ervan niet bepaald van een leien dakje. Verrijzenis, zoals het album heet, is dan ook geen toevallig gekozen titel.

Het vorige nummer dateert immers van 2005 en volgend jaar bestaat de reeks 30 jaar. Met dertien albums kan je niet bepaald spreken van een hoog tempo qua publicatie. Philippe Vandevelde, ook bekend als Tome, en Luc Warnant bouwden de reeks uit, maar vanaf de jaren 90 (en album 4) nam Bruno Gazzotti over. Tome kende Gazzotti van De Kleine Robbe, dat in de handen was van Tome en Janry. Tome en Gazzotti brachten bijna jaarlijks een album uit. Maar na het elfde album in 2001 werd het opeens stil. Over de reden werd nooit echt officieel gecommuniceerd, maar de twee verschilden nogal van mening hoe de reeks, dat zich in hartje New York afspeelde, moest evolueren. NY was een stad die veranderd was na de aanslagen, maar Gazzotti wilde het er liever niet over hebben.

Uiteindelijk werd er in 2005 dan toch met veel trekken en sleuren een album uitgebracht. Gazzotti werkte aan een eigen reeks ‘Alleen’, dat leek aan te slaan. In 2010 liet Gazzotti uitschijnen het niet meer te zien zitten en leek de reeks ten dode opgeschreven. Maar Tome en de vele fans waren het project nog steeds genegen en er viel nog bijzonder veel uit de reeks te halen. Dus werd Dan Verlinden aangesproken, die met Janry De Kleine Robbe verder deed na Tome en die ook al aan de Robbedoes-strip Luna Fatale had gewerkt. Twee jaar geleden schoot Dan, tussen het vele werk in, eindelijk in gang en ligt nummer dertien nu in de winkel. Daarbij lijkt Tome zijn zin gekregen te hebben, want 11 september heeft een prominente rol gekregen.

9910000023811_pg

Maar wie is Soda nu precies? Wel, hij is al jaren politieagent en een doortastend en volhardend exemplaar ook. Hij heeft echter één grote zwakte. Zijn moeder – met wie hij samenwoont in een klein appartementje in hartje New York – is er van overtuigd dat hij priester is. Elke werkdag verkleedt David Solomon, Soda dus, zich in de lift en ruilt hij zijn habijt in voor een uniform, en ’s avonds omgekeerd. Haar onwetendheid zorgt voor heuse gewetensbezwaren bij David, die er ook een platonische relatie met zijn knappe collega Linda op nahoudt.

In dit dertiende deel is zijn moeder Mary nog steeds niet op de hoogte en wordt ze door een stom toeval betrokken in een complot, dat verbonden is aan de aanslagen op het WTC. Soda bijt zich in het dossier vast, waarbij een nieuwe aanslag wordt beraamd, maar dat heeft desastreuze gevolgen. Zonder te spoilen: er sneuvelt een belangrijk personage en ook het einde, waar behoorlijk wat vaart in zit, pakt uit met een klepper van jewelste, dat snel smeekt om verheldering en dus ook een nieuw deel.

Soda-XIIIAan dynamiek ontbreekt het niet in Verrijzenis. Je bent snel mee in het verhaal en ook de standpunten ogen verfrissend. Vooral bij close-ups herken je de knappe aflijning en de scherpte, in de achtergrond lijkt het echter nog te kladderig bij momenten, alsof Verlinden zich er snel vanaf gemaakt heeft. De rauwere stijl past perfect bij de eerste albums, maar ik ben persoonlijk dan weer fan van de indrukwekkende stijl met sublieme en kraaknette actiescènes in bijvoorbeeld album 10: God mag het weten.

Ik hoop dat Verrijzenis de eerste is in een lange reeks albums van Soda, waarbij die strakke lijn van weleer mag terugkeren. Net als NY staat Soda opnieuw op de kaart, anders dan vroeger, maar met dezelfde spirit. Meer van dat, please!

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: