Spring naar inhoud

Roeselaarse gin: J’Hin16

In tijden waar goedkope eenheidsworst de standaard dreigt te worden door de crisis, gaan we met zijn allen weer op zoek naar authenticiteit en vakmanschap. Meteen ook de reden waarom vintage en retro het trendsgewijs zo goed doet de laatste jaren. Koks scoren met het uitdiepen van de basis, kleermakers zijn weer hip, barbiers ook. En gin is al even verplichte kost in je barkast thuis of op de kaart van elk cool restaurant.

Onlangs botste ik via Facebook op de pagina van J’Hin16, een nieuwe gin die vooral in Roeselare leek verdeeld te worden. Na wat zoeken kwam ik uit bij Jules Hindrickx, wiens familienaam niet te verwarren is met dat ander merk Hendrik’s.

2015-01-14_1421268718J’Hin16 verwijst dan ook naar de beginletters van zijn eigen naam, die samen toepasselijk klinken als het woord gin. Het cijfer 16 verwijst naar het aantal botanische ingrediënten die het drankje rijk is. Jules, die opgroeide in de horeca, kent de kneepjes van het vak door en door. Vandaag is hij actief als ober, maar hij heeft sinds een tijdje ook een eigen schoonmaakbedrijf. Als hij dus niet in de zaal staat, dan is de kans groot dat hij ergens ramen aan het lappen is. Het is een kwestie van organiseren, want zijn vrouw gaat eerstdaags bevallen. Zonder haar zou hij dit alles niet kunnen doen, erkent hij.

Op de gin fair in Antwerpen sprak hij Patrick Van Schandevijl uit Aalst aan, die niet alleen eigen gins brouwt, maar er ook ontwikkelt in opdracht. Daarbij distilleert hij op de old fashioned way. Na enkele proefsessies hadden ze een florale gin met appel als extra toets, een typisch Belgisch product. Jules ontwierp ook zijn eigen fles, aarden kruikjes met een stijlvol bronskleurig etiket. Ondertussen gaf hij degustaties, sprak hij zijn kennissen aan en verdeelde hij het in een aantal horecazaken in Roeselare en ook een handvol in Brugge en Knokke. Het werd snel opgepikt en spreidde zich als een lopend vuurtje doorheen Roeselare. In enkele weken tijd vloog bijna de hele voorraad, zo’n 600 flessen de deur uit. Of J’Hin16 ooit in het rijtje van Rodenbach en Elixir de Roulers zal belanden als erkend streekproduct, is nog maar de vraag. In het voorjaar wordt gewerkt aan een nieuwe voorraad, die dan ook zal verdeeld worden buiten de provincie. Een tweede gin behoort ook tot de mogelijkheden, maar de ginontwikkelaar/papa/ober/ruitenwasser heeft méér dan de handen vol momenteel…

Volg recente nieuwtjes van J’Hin16 op deze Facebook-pagina. Check het!

– Een uitgebreide variant van dit stuk verscheen in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: