Spring naar inhoud

2015: het filmjaar van Disney

Dit jaar mogen we heel wat kleppers verwachten in de bioscoop en de kaarten liggen allesbehalve slecht voor filmstudio Disney, die met serieuze toppers kan uitpakken. De grootmacht uit Hollywood kan voortborduren op enkele klassieke titels. Bovendien bewees Guardians of the Galaxy dat het publiek wel pap lust van een goede portie sci-fi, al mag je het fiasco van John Carter ook niet vergeten. In elk geval, dit is wat Disney klaar heeft staan voor ons en, oh boy, het is meer dan de moeite:

1. Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens Ph: Film Frame ©Lucasfilm 2015Hoeven we deze nog voor te stellen? Zowat een van de succesvolste franchises aller tijden dateert al van 1977 en heeft wereldwijd miljoenen fans. De prequels spraken de jongere generatie aan en ondanks de kritiek heeft het niet aan populariteit ingeboet. Toen The Walt Disney Company in 2012 voor een slordige 4 miljard Lucasfilm opkocht, kondigden ze meteen een nieuwe trilogie aan. Een deel van de klassieke cast werd aan boord gehesen, van Harrison Ford tot Carrie Fisher en Mark Hamill, die de baan moeten ruimen voor een jonge generatie onbekende ruimtehelden. Regisseur J.J. Abrams is ook niet geheel onbesproken, maar de eerste teaser leek alvast de geest van de eerste trilogie te bewaren. Als de eerste kritieken meevallen, dan kan dit met gemak dé film van het jaar worden.

Check hier de trailer.

2. Avengers: Age of Ultron

PAT3430_v013.1224_RMarvel had met Iron Man en Hulk twee kleppers beet en werkte, vooral in de credits, aan de opbouw van een film waar alle grote superhelden van Marvel samenkwamen. Toen Disney in 2009 meer dan 4 miljard dollar neertelde voor Marvel, bleek al snel dat het hen ook geen windeieren zou leggen. Zowel Thor als Captain America waren een schot in de roos, maar hen allemaal samenbrengen in één film was qua verhaallijn geen sinecure. Joss Whedon leverde knap werk af en de film brak een pak records aan de kassa’s. Met wereldwijd een opbrengst van anderhalf miljard dollar, was het dan ook dé film van 2012. Ook de sequels, met Iron Man 3 op kop, deden de kassa rinkelen. Dit jaar zal Marvel Harry Potter voorbijsteken als de meest succesvolle franchise aller tijden. Als Star Wars trouwens de kaap van 1 miljard haalt, wat niet onwaarschijnlijk is, springen ze over Lord of the Rings en The Hobbit naar de vierde stek.

Check hier de trailer.

3. Cinderella

CINDERELLAHeeft ook de kaap van 1 miljard gehaald (en staat op nummer 17 van de meest succesvolle films aller tijden): Alice in Wonderland met Johnny Depp. Ook Maleficent was vorig jaar een schot in de roos. Regisseur Kenneth Branagh mocht het verhaal van Cinderella aanpakken en ook nu werden kosten noch moeite gespaard. De eerste beelden voor één van de meest bekende sprookjes zijn alvast indrukwekkend. Cate Blanchett mag de stiefmoeder spelen en Helena Bonham Carter de fee, terwijl Lily James de rol van Assepoester zal vertolken. Haar kennen we van de populaire Britse reeks Downtown Abbey.

Check hier de trailer.

4. Ant-Man

PaulRuddAnt-ManOmdat Marvel het ijzer moet smeden terwijl het heet is en je niet tot in het oneindige films kan maken met Iron Man en Captain America, stoomt de studio een hele reeks andere helden klaar. Tweederangshelden kan je ze niet noemen, omdat sommigen ook al generaties bestaan, maar niet meteen bij ons bekend zijn. Doctor Strange, Black Panther, Captain Marvel, Inhumans… er zit nog heel wat in de pijplijn voor Marvel. Slaat zo’n stand-alone film aan, dan kan die perfect meer aan bod komen in het hele Avengers-gebeuren en uiteraard de nodige sequels. Lukt dat niet, dan is de franchise nog steeds safe. Zo was er vorige zomer slechts een indirecte link met Guardians of the Galaxy, dat een risico was maar toch flink scoorde. In de comics is Hank Pym één van de stichters van The Avengers, maar zijn verhaallijn paste niet meteen in dat van The Avengers. Hank Pym wordt vertolkt door Michael Douglas in de langspeelprent Ant-Man, maar die zal zich niet in het kostuum hijsen. Paul Rudd speelt een jonge dief die door een toeval de nieuwe Ant-Man wordt en daarbij de capaciteit heeft om zichzelf te laten verkleinen tot de grootte van een mier én over andere buitengewone krachten beschikt.

Check hier de trailer.

5. Inside Out

Inside-Out-First-Look-RGB-d150_20mpub.pub16.101Voor het eerst sinds 2006 kregen we in 2014 géén Pixar-film te zien. Dat was te wijten aan de productieproblemen die gepaard gingen met The Good Dinosaur, maar in 2015 krijgen we dan toch weer een redelijk ongewone animatieprent, dé stempel van Pixar. Met Inside Out spelen ze deze keer letterlijk in op onze gevoelens. Woede, Angst, Misnoegen, Tristesse en Vreugde controleren het denkpatroon van de jonge Riley, die het niet gemakkelijk heeft als ze moet verhuizen door de nieuwe job van haar vader. We volgen de gevoelens in de vorm van figuurtjes, die vanuit de controlekamer -of hersenpan, zo u wil- haar gedrag bepalen.

Check hier de trailer.

6. Big Hero 6

BIG HERO 6In de States werd Big Hero 6 veel lof toegezwaaid, maar hij is pas volgende maand bij ons te zien, terwijl in de VS de dvd gereleased wordt. Het verhaal draait rond Hiro Hamada, een wonderkind dat verzot is op robottechnologie. Die blijkt heel handig als hij en zijn vrienden geconfronteerd worden met een wraakzichtige vijand. Zijn beste vriend, de robot Baymax, blijkt daarbij zijn grootste zorgenkind én hulp.

Check hier de trailer.

7. The Jungle Book

Disney's The Jungle Book..Conceptual Artwork..©Disney 2015Warner Bros werkt aan een gelijkaardig project met Andy Serkis als regisseur, maar ook Disney is bezig aan een live-adaptatie met CGI. Beelden of een trailer zijn nog niet gelost, enkel bovenstaande concept art, maar de film zou in oktober in de bioscoop verschijnen.

8. Into the Woods

Into-the-woods-4Al sinds 1986 bestaat er een musical van een mash-up van sprookjes met onder meer Roodkapje, Jaak en de Bonenstaak, Rapunzel en Assepoester. Die werd nu in een film gegoten door Rob Marshall, die zelf Broadway-ervaring heeft en eerder al Chicago regisseerde. In deze muzikale prent moet een koppel een eind maken aan een vloek door verschillende items van sprookjesfiguren aan de heks te bezorgen. In de film duiken onder meer Meryl Streep, Emily Blunt, Anna Kendrick, Chris Pine en Johnny Depp op. De film werd rond Kerstmis gelanceerd in de States en doet het daar allesbehalve slecht.

Check hier de trailer.

9. The Good Dinosaur

THE GOOD DINOSAURWat als… dinosaurussen niet uitgestorven waren? De dinosaurus Arlo ziet zijn gemeenschap gevaar lopen en onderneemt een queeste om de vrede te herstellen, waarbij hij de hulp krijgt van een kleine jongen. De film had heel wat voeten in de aarde, toen de regisseur Bob Peterson (Up) de deur werd gewezen wegens creatieve verschillen. Een drietal andere Pixar-regisseurs sprongen bij, maar al snel werd duidelijk dat de deadline niet gehaald zou worden. Finding Dory, de sequel op Finding Nemo, werd uitgesteld en dat had zo zijn gevolgen. Een afdeling in Canada, inclusief 80 mensen, sloot de deuren en er werden nog eens 67 werknemers de laan uitgestuurd door de vertraging. De film werd opnieuw ontmanteld en herbekeken door regisseur Peter Sohn, die al meewerkte als story artist bij 7 Pixar-prenten.

10. Tomorrowland

SEAN BAILEY (PRESIDENT, DISNEY LIVE ACTION PRODUCTIONS)Nee, we hebben het hier niet over het festival, maar Brad Bird (The Incredibles, Ratatouille) regisseert een avonturenfilm, waar bijzonder weinig over geweten is. Gebaseerd op het gelijknamige futuristische thema, dat in elk Disney-park voorkomt, komen twee mensen terecht in een fictieve wereld, voorbij de grenzen van tijd en ruimte. Meer is er niet geweten. George Clooney en Hugh Laurie zullen opduiken, maar over het verhaal, geschreven door Damon Lindelof, is niet zoveel geweten. Wordt hoe dan ook iets om naar uit te kijken.

Check hier de teaser.

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: