Spring naar inhoud

De hack van Sony: hoe groot is de schade?

IMG_5318Pijnlijk, dat is wel het minste dat je kan zeggen over de situatie waar Sony in terecht gekomen is. Hun film The Interview, waarin twee Amerikaanse tv-makers een interview met King Jong-Un kunnen strikken en door de CIA opgevorderd worden om hem te vermoorden, zou volgende week verschijnen, maar de filmstudio heeft nu beslist om de prent af te voeren. Hackers – logischerwijze wordt in de richting van Noord-Korea gedacht – hadden de servers gehackt en een pak gevoelige bedrijfsinformatie op de virtuele straatstenen gegooid, tot zelfs persoonlijke en medische gegevens van elke acteur en actrice waar ze mee werkten.

Voor de doorsnee Amerikaan geen probleem, want ze smullen van de bedrijfsgeheimen die elke dag uitlekken. Maar toen de hackers de bioscopen in het vizier namen, haakten de grote ketens af. Amerikanen zijn extreem gevoelig voor dit soort dreigementen, net omdat ze moeilijk omkunnen met aanvallen, aanslagen of zelfs bloedvergieten op plaatsen waar je het niet verwacht zoals supermarkten, scholen en dus ook bioscopen. Niet helemaal onterecht overigens. In de kerstperiode gezellig naar de film, terwijl veiligheidsagenten de hele boel controleren en bij de minste verdachte beweging alles stilleggen, gezellig is anders. Er moet maar één vals alarm zijn en je kan er zeker van zijn dat het als een lopend vuurtje rondgaat en dat ze massaal thuisblijven. Voor The Interview, maar ook voor andere films. En met uitspraken als ‘Remember the 11th of September 2001’ door de hackers, zit de schrik er goed in.

interview_a

Sony zag geen andere oplossing dan de film dan maar zelf uit de zalen te halen. Ook op dvd en video on demand zal de film niet verschijnen. Het is nu afwachten vooraleer een andere groep hackers de film online zwiert. Want dat de nieuwsgierigheid gewekt is bij het grootste publiek, is wel het minste wat je kan zeggen.

Ondertussen likt Sony hun wonden, want er lekte de afgelopen dagen en weken al wat uit. En wat blijkt, het ene is nog zotter dan het andere… Een overzichtje:

1. Vrouwelijke Ghostbusters?

Ik had het er hier al over, maar Jennifer Lawrence, Melissa McCarthy en Emma Stone hebben naar eigen zeggen wel interesse in de vrouwelijke versie van Ghostbusters. Sony wil dan weer een spinoff maken met Channing Tatum en Chris Pratt.

2. Ryan Gosling in Ghostbusters?

Ryan Gosling valt moeilijk in een bepaald genre te plaatsen, maar wil naar eigen zeggen heel graag de hoofdrol in de nieuwe Ghostbusters. Alleen ziet Sony hem liever in The Sinister Six, waarbij de slechterikken vanuit Spider-Man een eigen team vormen.

3. Sinister Six na Captain America 3?

Sony wilde een deal sluiten met Marvel, waarbij Spider-Man een cameo zou maken in Captain America: Civil War. Sony hoopte zo de populaire franchise te gebruiken als opstapje om The Sinister Six te lanceren.  Marvel zou wel nog altijd interesse hebben om Spider-Man te introduceren, maar  zou dat met een nieuwe acteur doen. Volgens de laatste berichten zouden ze dat plan nu toch laten varen.

4. Wat met Spider-Man?

3822078-9144025024-tumblDe afgelopen maanden waren er al regelmatig berichten dat Sony sterke twijfels had hoe ze de Spider-Manfranchise zouden verder zetten. The Amazing Spider-Man 2 was al geen succes en daarmee dreigden ook de spinoffs in gevaar te komen. Een reboot ligt moeilijk omdat je niet op tien jaar tijd drie reboots kunt maken, da’s zelfs voor Hollywood te gek. Dus heeft Sony nu plannen voor een vrouwelijke spinoff én willen ze de makers van The Lego Movie inschakelen voor een animatieversie. En toch… Volgens enkele documenten zou Andrew Garfield al de deur zijn gewezen. Dat hij aangaf dat de film faalde door de bemoeienissen van de studio én hij een etentje miste met de grote bazen in Tokyo, deed er allerminst goed aan.

5. 21 Jump Street vs. Men in Black

Men in Black was voor Sony de meest winstgevende franchise, tot ze scoorden met Spider-Man. De laatste jaren hebben ze flink wat winst gemaakt met 22 Jump Street. Dus willen ze 23 Jump Street laten vallen en een film maken in hetzelfde universum als Men in Black. Tommy Lee Jones en Will Smith zouden niet meteen gepolst worden voor de hoofdrollen, maar Sony sluit geen cameo uit.

5. Django Unchained vs. Zorro

django-zorroHet kan nog zotter, jawel. Django Unchained verscheen vorige maand in comicversie, waarin vreemd genoeg ook Zorro opduikt. Amy Pascal liet aan Quentin Tarantino weten dat ze er wel een filmadaptatie in zien. Ook Tarantino leek het idee wel genegen.

6. Het geheime project van J.J. Abrams

Eerder al mocht J.J. Abrams, die nu volop bezig is aan de postproductie van Star Wars: The Force Awakens, in het grootste geheim werken aan een film waar pas heel laat iets over bekend gemaakt werd. Na Cloverfield krijgt J.J. groen licht omdat nog eens te herhalen. Wat dat sci-fi-verhaal precies zou inhouden, is niet bekend.

7. Jeff Daniels in de film rond Steve Jobs?

De film Steve Jobs heeft al heel wat voeten in de aarde gehad, maar Michael Fassbender en Seth Rogen werden, net als regisseur Danny Boyle al vastgelegd. Nu zouden ook Jeff Daniels en Natalie Portman gepolst zijn voor een rol. Die laatste heeft overigens al vriendelijk bedankt.

8. Angelina Jolie een verwend nest?

Voor de film rond Steve Jobs had Sony graag David Fincher aan boord gehesen, maar die dreigden ze kwijt te spelen aan Angelina Jolie, die werkt aan de film Cleopatra. In de uitgelekte mails werd naar Jolie verwezen als een ronduit verwend nest, die eigenlijk geen fluit van film afweet.

9. Ook Clooney en DiCaprio kop van Jut?

Dat Leonardo DiCaprio zich terugtrok uit de biopic van Jobs, wordt omschreven als ‘verwerpelijk’ en ook Clooney heeft slechte punten nadat The Monuments Men het niet goed deed in de bioscoop. Ook Adam Sandler (slechte acteur, winstgevende films, klinkt het) zit niet bepaald in de bovenste schuif.

10. Angelina Jolie een verwend nest?

Sony kon er niet bepaald mee lachen dat ze regisseur David Fincher zouden kwijtspelen aan Angelina Jolie, die werkt aan de film Cleopatra. In de mails werd naar Jolie verwezen als een ronduit verwend nest, die eigenlijk geen fluit van film afweet.

11. Super Mario Bros: de film

spectre-teaser-posterJe zou denken dat er bij Sony mensen zitten die weinig van film afweten, want de studio zou een deal gesloten hebben met Nintendo en werk willen maken van een animatiefilm rond Super Mario Bros.

12. Bondscript uitgelekt?

De vorige Bond-film was de meest succesvolle en winstgevende film tot nu toe, dus moet het beter en groter voor Spectre, het nieuwste avontuur waar Daniel Craig zich aan waagt. Alleen hebben de hackers het script voor de film gevonden én online gezwierd… Bovendien zou de film nu al 50 miljoen dollar extra budget vereisen en dus een pak duurder worden dan de voorganger Skyfall.

Als toemaatje nog eens de trailer, mocht je echt geen idee hebben waarover The Interview precies gaat:

 

 

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: