Modular: Lego voor gevorderden
Wie mij kent of volgt op Instagram, zal ondertussen wel al weten dat ik een serieuze fan ben van Lego. Veel volwassenen hebben de afgelopen jaren Lego (her)ontdekt. Meer nog, ze hebben zelfs een eigen naam: AFOL (Adult Fan of Lego). Binnen Lego is die trend niet onopgemerkt voorbijgegaan en sinds 2007 hebben ze een lijn ontworpen, die mikt op de meer ervaren Legospelers.

Lego Modular mikt op 16+ en elke set bestaat telkens uit een gebouw met meer dan 2.000 steentjes. Het zijn gebouwen in een soort eclectische stijl van art deco en barok. Ze zijn dan ook niet goedkoop, gemiddeld 150 euro. Uiteraard gaat het niet om meerdere releases per seizoen, maar slechts één per jaar. Om die exclusiviteit nog te vergroten, worden ze na enkele jaren uit roulatie gehaald. Pas na de vierde set, sloeg Modular pas echt aan, waardoor de eerste sets zo goed als onvindbaar en dus ook onbetaalbaar werden. Tweedehands vind je ze misschien nog ongeopend, maar dan kan je gemakkelijk 1.500 euro ophoesten. Per set, jawel.

Ook de vierde (brandweerkazerne) en vijfde (grootwarenhuis) set is al niet meer verkrijgbaar. De zevende set, het stadhuis, werd recent ook al uit de rekken gehaald, al was die door de grootte (2.766 stukjes) en de prijs (180 euro) nogal log en niet populair. De laatste twee sets, een bioscoop en een restaurant, werden door de looks en de details alom geprezen. En niet onterecht, overigens.

Want daar schuilt de sterkte in. Er wordt gebruik gemaakt van verrassende bouwtechnieken én steentjes die je niet in andere dozen vindt, twee zaken die de basis vormen van de passie van zowat elke AFOL. Niet dat er specifieke nieuwe steentjes gemaakt worden, maar kleurverschillen in weinig voorkomende blokjes worden dieper uitgewerkt. Zo zijn de kapstokken in de brandweerkazerne eigenlijk kikkers, maar dan in een andere kleur. De staart van een kattenpersonage uit The Lego Movie krijgt een nieuw kleur en wordt verwerkt in de gevel van de nieuwste set. Aan de gevel van het restaurant worden dan weer witte ornamenten gebruikt, die in het bruin eigenlijk croissants zijn. Zo gaat het maar door. De details zijn subliem en de veelzijdige combinaties ronduit geniaal. Het succes van de Modulars was ook de reden dat Lego durfde investeren in andere grotere huizensets, zoals het spookhuis in de reeks Monsters en recent nog het huis van The Simpsons.

In januari verschijnt een tiende set, dat bestaat uit een detectivebureau, kapsalon en een poolruimte. Face it, de volledige reeks verzamelen is amper haalbaar, maar voor mensen die met Lego een stapje hoger willen gaan, is dit de perfecte reeks. Bovendien is de dierenwinkel nog heel even beschikbaar. Dat, met de bioscoop, het restaurant en straks het detectivebureau zorgt voor een hele leuke collectie, maar bovenal uren, zoniet dagen speelplezier. En ja, het is niet goedkoop, maar je krijgt er heel wat voor in de plaats en Lego blijft hoe dan ook tijdloos… zeker met dit soort gebouwen.
Categorieën
2 reacties op ‘Modular: Lego voor gevorderden’ Plaats een reactie ›