Spring naar inhoud

Disneyland: Ratatouille Dark Ride

Deze zomer krijgt Disneyland Parijs er een attractie bij. De Ratatouille Dark Ride is geïnspireerd op de Pixar-prent uit 2007.

Een scène uit Ratatouille met Rémy en Linguini. (Foto Pixar)
Een scène uit Ratatouille met Rémy en Linguini. (Foto Pixar)

Een jaar nadat de film verscheen, doken al de eerste geruchten online op, nadat een hoge pief bij Disney aankondigde plannen te hebben voor een attractie rond Ratatouille in Disneyland Parijs. Het was ook bijzonder logisch, want de film, over een rat met culinaire ambities, speelt zich immers af in Parijs. Bovendien was Ratatouille met 623 miljoen dollar bijzonder succesvol aan de bioscoopkassa’s. Enkel Toy Story 3, Finding Nemo, Monsters University, The Incredibles en Up deden het beter. Daarnaast wil Disneyland de banden aanhalen met de stad zelf, zodat het park voor de toeristen aanzien wordt als een even grote must-see als pakweg de Eiffeltoren.

Concept art lekte al vroeg uit. (Foto Disneyandmore.blogspot.be)
Concept art lekte al vroeg uit. (Foto Disneyandmore.blogspot.be)

In 2010 doken op het web onderdelen van de attractie op, fans gingen de bouwplannen opzoeken en het bezoek van John Lasseter in 2011 wakkerde de vele vermoedens alleen maar aan. Vooral om dat Disneyland Parijs de lippen stijf op elkaar hield en geen woord wilde lossen.

Begin 2012 werd er begonnen met de werken en viel er nog meer goed nieuws te rapen. Ondanks de hoge schuldenlast kreeg Euro Disney S.C.A.,. na een eerdere schijf van 100 miljoen euro, nog eens 150 miljoen euro toegeschoven voor toekomstige investeringen. Met dat geld wil Disney, voor bijna 40 procent aandeelhouder, inzetten op het Studios Park. De nieuwe attractie neemt meteen een grote hap uit dat budget. Er was geen haast bij, want zo konden de kosten gespreid worden. Bovendien bestond Disneyland Parijs 20 jaar in 2012. Een feestjaar lokt altijd een pak extra bezoekers, dus hou je de lancering van nieuwe attracties maar beter wat achter de hand. De attractie was eerst voorzien voor februari 2013, maar zou nu pas ergens deze zomer volledig klaar zijn.

De miniatuurversie van Parijs krijgt meer en meer vorm. (Foto Disneyandmore.blogspot.be)
De miniatuurversie van Parijs krijgt meer en meer vorm. (Foto Disneyandmore.blogspot.be)

Begin 2013 werd het publiek geheim eindelijk officieel, al doken er om de haverklap foto’s online op van de werken via allerlei sociale media. De attractie gaat nu officieel Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée de Rémy heten. Die wordt geïntregeerd in een soort mini-Parijs, compleet met authentiek ogende gebouwen, een fontein en natuurlijk ook een restaurant en een shop.

Waarom is dit iets om naar uit te kijken?

Wel, de attractie zou opgebouwd zijn volgens het LPS-principe. Het watdadde? Het Local Positioning-systeem werd al in gebruik genomen voor Pooh’s Hunny Hunt, een attractie in Disneyland Tokyo, waarbij je niet langer het gevoel krijgt van de ene ruimte naar de andere te rijden in karretjes over rails, maar waarbij je als het ware zweeft door ruimtes en via state-of-the-art 3D-projecties het gevoel krijgt dat je werkelijk door een gebied vliegt. Dankzij die moderne technieken wordt je geest als kijker constant gemindtrickt.

Het eerste officiële beeld van de attractie. (Foto Disney)
Het eerste officiële beeld van de attractie. (Foto Disney)

We ondervonden dit al aan de lijve met Transformers: The Ride in Universal Studios in Los Angeles, waarbij je voor het eerst in een film lijkt te zitten en 3D pas écht tot leven komt. Een ervaring dat je letterlijk en figuurlijk omverblaast, geloof me vrij. Dit soort attracties is een revelatie voor pretparkbezoekers.In de Ratatouille-attractie zal je zo klein als een muis worden en zal je achterna gezeten worden doorheen de Franse keuken, net zoals in de film. L’Aventure Totalement Toquée de Remy zal deze zomer verrijzen naast Toy Story Playland in het Walt Disney Studios Park, het domein dat naast Disneyland Park ligt.

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: