Spring naar inhoud

De Mol komt weer boven aarde

Woensdag wordt de voorjaarsprogrammatie van Vier en Vijf voorgesteld, maar één programma is er al zeker niet bij, weten we uit goede bron. En jammer overigens.

In Nederland ging vorige week ‘De Mol’ van start, het veertiende seizoen al. En wat voor start trouwens. Met net geen 2,5 miljoen kijkers ofte een marktaandeel van 31 procent belooft ook dit seizoen weer het hele land mee te sleuren in complottheorieën, radeloos gokken en nagelbijtend televisiekijken. En voor alle duidelijkheid: we hebben het niet over het WK voetbal.

Het overbekende logo wordt overigens nog steeds gebruikt. (Foto Woestijvis)
Het overbekende logo wordt overigens nog steeds gebruikt. (Foto Woestijvis)

Deze keer werden de kandidaten, van wie Susan Visser uit ‘Gooische Vrouwen’ en Jennifer Hoffman uit ‘Westenwind’ de bekendste zijn, gedropt in hartje Hong Kong, waar zowel de taal als de gebouwen op elkaar lijken. Dat mogen ze al meteen ondervinden, met enkele aartsmoeilijke opdrachten als gevolg.

De soundtrack waarbij je elke keer weer je adem inhoudt als een groen of rood scherm tevoorschijn komt, de schitterende locaties, de talloze intriges en mindfucks… De formule heeft na al die jaren nog niets aan charme en spanning ingeboet. Het is het soort programma, waar je niet alleen naar kan kijken, maar samen met je vrienden of familieleden de deelnemers vrolijk beschuldigt van dubbelzinnige acties. Zou hij toch maar niet met opzet die proef doen mislukken hebben? Heeft zij niet wel héél toevallig dit of dat geforceerd? Héérlijk.

Afgelopen zomer verscheen in de krant dat ‘De Mol’ ook bij ons zou terugkeren. Het lijkt bijna logisch: het programma zorgde ervoor dat heel Vlaanderen Woestijnvis leerde kennen. Vier en Vijf hebben geen slecht televisieseizoen achter de rug, maar niettegenstaande enkele geweldige programma’s, zagen we nog geen tijdloze concepten opduiken. De kennis, de presentator, de noodzaak, de technologie (de nieuwe app van ‘De Mol’ werd in Nederland massaal gedownload, trouwens) is er… enkel het geld ontbreekt. Bij zulke opnames komt heel wat kijken, zaken die bakken vol geld kosten. Laat net dat een van de pijnpunten zijn. Sanoma en Corelio hebben elk een derde van de aandelen in De Vijver (Vier, Vijf en Humo) en hun onzekere en fragiele toekomst laat niet bepaald veel ruimte om extra investeringen te doen.

Jammer, want ‘De Mol’ is een sterk programma en tien jaar na datum nog lang niet gedateerd. Al moet het ook niet bepaald nog tien jaar in de schuif liggen. ‘De Mol’ mag dan dit voorjaar nog niet terugkeren op het Vlaamse scherm, dat betekent niet dat een terugkeer helemaal uitgesloten is. Wij duimen voor dit najaar…

(Tele-Tekst, Krant van West-Vlaanderen, 10-01-2014)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: